De kracht van het ‘loslaten’

Vaak wordt er gesproken over het willen loslaten van iets of iemand.
Loslaten, wat is dat eigenlijk en hoe doe je het?
Laten we beginnen met het tegenover gestelde van loslaten: ‘vasthouden’.
Waarvoor zou je vasthouden aan iets dat je niet meer wilt?

Door dingen niet meer te willen, wijs je ze eigenlijk af. En door ze niet te accepteren ontstaat er een energie in de vorm van weerstand die energetisch voeding geeft aan de dingen die we niet meer willen en daarmee dus vergroot. Het vasthouden is een poging tot controle. Controle op het verleden of controle op de toekomst. Bij het vasthouden aan het verleden proberen we dingen niet te voelen, anders te voelen of weg te stoppen (afwijzen) en bij het controle hebben op de toekomst zijn we vaak aan het piekeren over een gewenste uitkomst. De mind reageert op deze poging om controle te hebben en zal telkens weer gedachten hebben over de situaties in het verleden of de toekomst. Het verleden blijft zich herhalen in ons hoofd, ingekleurd met wat extra emoties (verdriet, boosheid, schaamte), terwijl we juist die situaties los proberen te laten? En de toekomst wordt wat ingekleurd met een vleugje angst dat het niet zal gaan lopen zoals we zouden willen, ofwel doemscenario’s spelen zich af. 

De vraag is, hoe laat je wel los? Uiteindelijk zal je voor jezelf een passende methode moeten vinden, maar hier komen een paar suggesties die je zou kunnen uitproberen. Zie de mind als een soort computer die je kan bedienen. En besluit dit keer andere instellingen in te voeren, waardoor er ook een andere uitkomst volgt.

Verwelkomen en accepteren van datgene wat zich aandient

Dit kan bijvoorbeeld een situatie, gevoelens of persoon zijn. Je zoekt een rustig plekje op, sluit je ogen en maakt eerst goed contact met jezelf en keer naar binnen. Dan haal je datgene of diegene voor je die je wil loslaten. Voel hoe je lichaam reageert en observeer. Zeg tegen jezelf dat alle gevoelens omtrent deze situatie of persoon welkom zijn. Blijf even zitten met deze gevoelens ook al veroorzaken ze ongemak. Haal diep adem en laat alle emoties door je heen stromen. Probeer het te voelen, terwijl je je er niet volledig door laat meeslepen. Probeer compassie voor jezelf op te roepen en vanuit een bril van liefde voor jezelf en de ander naar de situatie te kijken. 

Onderzoek wat er voor zorgt dat jij nog blijft vasthouden

Wat houdt jou nog vast en wat is er dat jij onder ogen moet zien? Vaak is er een bepaalde (emotionele) attachment of angst die ervoor zorgt dat je vastklampt aan een situatie of persoon. 

Zelfexpressie: Geef vorm aan wat er van binnen in je omgaat. 

Ook hierin heeft ieder een eigen voorkeur. Hoe kan jij expressie geven aan wat je voelt?
1. schrijf
2. praat
3. dans
4. zing / maak muziek
5. schilder / teken
6. sport
7. adem

Een manier om dingen los te laten is om ze op te schrijven. Ga zitten en schrijf alles wat je voelt en wat er in je opkomt op zonder het te beoordelen. Een ‘schrijf purge’ waarbij het proces centraal staat, niet het resultaat. Precies hetzelfde geldt voor schilderen of dansen. Ga terug naar je gevoel en geef er uiting aan in de vorm van bewegingen of kleuren en vormen op papier. Deel met anderen wat er in je omgaat en je zal zien dat dingen duidelijker worden op het moment dat je ze hardop uitspreekt. Ook sporten is een geweldige uitlaatklep en manier om emoties om te zetten. Net als een breathwork sessie die vastzittende energie in beweging brengt. 

Breng je aandacht naar het hier en nu, wees mindful, mediteer.

Je hoeft niet steeds terug naar het verleden of vooruit in de toekomst met die gedachten. We maken onszelf misschien wel wijs dat dit heel nuttig is, maar dat is het niet. Check in bij jezelf en vraag jezelf af hoe je je nu voelt? Breng je aandacht terug naar jezelf en neem de tijd om naar binnen te keren. Bijvoorbeeld door middel van meditatie. Voel je lichaam, je mind, je emoties. Zijn er ergens sensaties? Hoe is je ademhaling? En waar ligt je behoefte nu? En ga nog een laagje dieper, wat zit er onder die behoefte? Gun jezelf de ruimte en aandacht om hier gehoor aan te geven. Verwen jezelf! 

Selfcare & selflove

Vraag aan jezelf waar je behoefte aan hebt en wat jou zou kunnen helpen ontspannen. Loslaten is tenslotte overgave en acceptatie van wat is. Probeer comfort binnen in jezelf te vinden in het gevoel van discomfort. Geef jezelf kleine cadeautjes. Gun jezelf bijvoorbeeld een massage of een warm bad met heerlijke oliën. Of nog simpeler, maak een uitgebreide maaltijd voor jezelf klaar. 

Zit je vast? Kom in beweging!

Door letterlijk te bewegen kan de energie weer vrij stromen. Ga wandelen, sporten, dansen of doe een ademsessie. Op momenten dat je het juist zo goed kan gebruiken, kan het soms lastig zijn jezelf ertoe te zetten, maar juist op die momenten is het zo waardevol. Loslaten is acceptatie, maar daarna komt ook ´aandacht´ verleggen of afleiding. Vaak als we iets niet kunnen loslaten zijn we er continu over het aan malen in ons hoofd. Het kan nieuwe verfrissende inzichten geven als we het even laten voor wat het is en ‘parkeren’.   

Stop met de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen

Situaties kun je niet altijd veranderen, maar gevoelens die je ervaart omtrent situaties en personen wel. En daarmee ook de manier waarop je erop reageert. Sta je bijvoorbeeld elke dag in de file? In dat geval kun je er iets aan veranderen door een andere tijd te reizen of je doet wat aan die gevoelens die er opkomen als je in de file staat. Of is er iemand die jouw leven voor je gevoel ´verpest´? Neem je verantwoordelijkheid terug, je hebt altijd een keuze!

Gebruik de kracht van een mantra

Mantra´s zijn krachtige woorden of spreuken die we tijdens een meditatie of gebed steeds herhalen. We kunnen mantra´s inzetten om ons brein te ´herprogrammeren´. Zoals je jezelf naar beneden kan halen door beperkende gedachten kun je jezelf met een mantra juist opliften. Er zijn liederen met mantra’s die een hoge vibratie hebben en je kunt opzetten, vaak in het Sanskriet. Je kunt van te voren de betekenis ervan opzoeken, maar de vibratie van de woorden is eigenlijk al voldoende. Ook kun je voor jezelf een mantra maken in de vorm van een affirmatie. Schrijf hem op en plak hem in het toilet of je spiegel, zodat je er steeds aan herinnerd wordt:
Door los te laten creëer ik ruimte in mijn leven.”
“Ik heb vrede met wat is en kijk uit naar wat gaat komen.”
“Ik laat los om zo andere dingen te kunnen ontvangen.”

Doe een ritueel om afscheid te nemen

Doe een ho'oponopono ritueel om los te laten en afscheid te nemen van een situatie of persoon. 
Schrijf een brief naar een persoon of situatie waarvan je afscheid neemt. Eventueel kun je daarna het element vuur gebruiken om het ritueel te verbranden en bewust los te laten.



Previous
Previous

My spiritual journey 2: From 'doing' into 'being'. Shredding 'the old' and welcoming the new'